Naturlek Naturlek - förstasidan Kontakta Naturlek Gris
« Djungeltrumma
Lusthus furu/lärkträ »

Fallskyddsbark / Lekbark

Bark i Vitabergsparken
Produktdetaljer
ProduktnamnFallskyddsbark / Lekbark
ProduktnummerNaturlek 200/201/202
ProduktinfoFallunderlag bestående av tallbark.
BeskrivningBark på lekplatsen -
Fina testvärden (se "Testrapport" nedan) om man faller ner från lekredskapet


Den bark som är lämplig att användas på lekplatser är färsk tallbark som har sållats och har en fraktion mestadels mellan 20-80 mm. Både mindre och större barkbitar finns i materialet men överstiger sällan 10 cm. Dessa bitar bryts snabbt sönder i mindre delar då barnen vistas på ytan. Enstaka mindre pinnar och småsten samt vedfragment kan finnas i materialet. I samband med utläggningen plockar man bort det som finns på ytan.

Vår lekbark har i falltest vid Statens Provningsanstalt visat sig vara ett utmärkt fallunderlag på lekplatsen eftersom materialet är mjukt och poröst. HIC-värdet understiger klart det gränsvärde på 1000 HIC som är maximalt värde. Det betyder att lekbark effektivt dämpar stötar om ett barn faller ner även från mycket höga lekredskap. Barken är lika effektiv att ta upp stötar som mjuk sjösand. Bark är också bättre och därmed säkrare än gummimattor av olika slag som finns på marknaden idag. Dessutom är barken avsevärt billigare inte minst på sikt eftersom den är hållbar.

Bark har lång livslängd och är lätt att hantera - ekonomiskt

Bark bryts ner mycket långsamt och packar sig bara obetydligt under årens lopp p.g.a. att man går på ytan. I samband med utläggningen bör man dock lägga på ett lager som är 10-20% över det som rekommenderas. Det betyder t.ex. att vi rekommenderar att lägga ut ett ca 350 mm alternativt 450 mm tjockt lager i stället för 300 resp 400 mm.
Barken behöver endast kompletteras ibland beroende på hur mycket som sprids ut på ytorna omkring. Nerbrytningen i materialet är obetydligt och materialet komposteras inte.

En annan fördel med bark är att den är lätt, cirka 600 kg per m3. Jämfört med sand väger den bara ungefär en fjärdedel. Vikten på materialet är väsentligt om lekplatsen är byggd på ett bjälklag som bara tål en viss vikt, t.ex. 350 kg per m2. Sand är i allmänhet alldeles för tungt i de fallen medan bark klarar belastningskraven med god marginal.

Vikten på materialet är också väsentlig sett ur hanteringssynpunkt. Barkens låga vikt, 100 liter väger endast cirka 60 kg, gör att barken är lätt att transportera både när man anlägger en ny plats och när man underhåller lekplatsen och behöver komplettera med nytt material. Detta är viktigt att tänka på när man planerar lekplatsen och väljer vilket material man skall ha.

Rekommenderat barkdjup vid utläggning är 0,45 m. Mellan grundmaterialet och barken läggs fiberduk. Marken ska vara dränerad.
Vid 0,45 m djup räcker 1 m3 bark till drygt 2 m2 (0,45 m3 per m2).

Lägre pris

Priset på bark är lägre jämfört med sand och övriga material som används som fallunderlag. En annan fördel med bark är att katter inte gärna väljer barken som kattlåda. Drift och skötselkostnaderna blir därför lägre än för t.ex. sand som fallunderlag.
Fördelar
  • Ekologisk, återvinningsbar naturprodukt som även kan användas som täckmaterial mot ogräs i planteringar efter det att den tagits bort från lekplatsen.
  • Katter väljer inte bark som kattlåda.
  • Låg vikt.
MaterialTallbark med lågt inslag av granbark
ViktC:a 600 kg/m3
PrisNaturlek 200: Fritt levererat på kassettbil, 1 tipplats inom Stor-Stockholm, ca 90 m3: 530 SEK/m3
Vid beställning av mindre mängd än 60 m3 lekbark tillkommer en transportavgift på 900 SEK.
Leverans av bark sker med bil och släp och förutsätter BK1-väg.

Naturlek 201: Hämtpris Bro-Bålsta: 630 SEK/m3

Naturlek 202: Hämtas i storsäck i Bro-Bålsta, 1000/2000 liter, cirka 600/1200 kg: 1000 SEK/m3

Storsäck 1 m3: 175 SEK/st
Storsäck 2 m3: 210 SEK/st
Pall: 290 SEK/st

Naturlek 201 och 202:
Bark hämtas av kund i Bro.
Önskas transport från Bro till kund tillkommer transportkostnad.

(Priser exkl. moms.)
Leveranstid3-4 veckor eller enligt ök.
TestrapportProvning av lekplatsunderlag EN 1177 (PDF, 843 kB)
Rapport (PDF, 234 kB)
UtläggningUtläggningsinstruktion (PDF, 100 kB)
Tillsyn/underhållSkötselinstruktion (PDF, 210 kB)
Se Material och underhåll
Mer informationKontakta Naturlek®
Bark
Bark i Vitabergsparken
Bark i Vitabergsparken
Bark uppifrån
Bark från sidan